Plompe toren - Monument

Plompe toren - 1 Plompe toren (May 2016) - #2

De Plompe toren (ook wel Plompetoren) is een kerktoren aan de Oosterschelde, een paar kilometer ten zuiden van Burgh-Haamstede. De 23 meter hoge toren is het enige restant van Koudekerke, een inmiddels in de Oosterschelde verdwenen dorp op Schouwen-Duiveland. De toren staat nèt binnendijks en in het dijkprofiel: in de binnenglooiing van de Oosterscheldedijk is een uitholling rond de voet gemaakt.

In 1468 bouwde Lodewijk van Gruuthuse (1422-1492) een nieuwe kerk, omdat de oude in verval raakte. Rond 1550 begon de Oosterschelde noordwaarts op te rukken en vrat de zeearm het Zuidland van Schouwen weg. Al in 1583 sloopten werklieden de kerk, maar de toren liet men staan. Die diende als baken voor de drukke scheepvaart op de Oosterschelde. Alle schepen die naar Antwerpen voeren, zeilden toen nog langs deze route. De Oosterschelde rukte echter verder op en nog voor 1700 was het hele dorp weggespoeld.

Sinds 1997 is de Vereniging Natuurmonumenten de beheerder. De Plompe toren is tegenwoordig een toeristische attractie als uitkijktoren.

Kenmerken

Naam: Plompe toren
Bouwjaar: 1468
Rijksmonument: Sinds 1967
Toegankelijk voor publiek: Ja, als uitkijktoren.

Suivant Plompe toren près des Lieux d'intérêt: Passagiersschip de Onrust (±1,5 km), Château Haamstede (±2,8 km), L'école de Burgh (±2,9 km) & Huis van Burgh (±3,0 km).

Pour information:

Plompetorenweg, Burgh-Haamstede